Miksi siperianhusky?

Miksi siperianhusky?

Siperianhuskyn historiasta on kirjoitettu varsin paljon. Rotu on kotoisin Siperiasta Tsuktsien niemimaalta, josta se vuosisadan alussa tuotiin Beringin salmen yli Alaskaan voittamaan suuria rekikoirakilpailuja. Siperiasta tuodusta kantamateriaalista se kehitettiin viralliseksi roduksi 1920-luvulla USA:ssa.

Siperianhuskyt tulivat Alaskassa runnetuiksi v. 1909 kun John ”Ironman” Johnson (oli muuten suomalaista syntyperää) ja skottilainen aatelismies Ramsay voittivat All Alaska Sweepstake -rekikoirakilpailun Siperiasta tuomillaan koirilla.

Kilpailussa ajettava matka oli tuolloin 660 km, Nomesta Candleen ja takaisin. Kukaan ei halunnut uskoa ajajien väliaikoja mutta kun Ironman ja Ramsey 74 ja 76 tunnin kuluttua tulivat maaliin, toisten tullessa vasta seuraavana päivänä, tuli siperianhuskysta kertaheitolla kuuluisa.

Siitä alkoi siperianhuskyn kuuluisuus, jota myöhemmin lisäsivät monet kilpailuvoitot ja mm. historiallinen seerumiajo v. 1924, jossa koiravaljakot kiidättivät lääkettä kurkkumätäepidemiaan Nomen kylään Alaskassa.

Muunmuassa näistä ja paljosta muustakin voit lukea enemmän ”Siperianhusky -rekikoira” -kirjasta (203 sivua), jonka voit tilata SHS:n tarvikevälityksestä 20 euron hintaan.

Rekikoiraharrastus ja -urheilu liittyy kiinteästi siperianhusky rotuun tänäkin päivänä. Samoin rekikoirakilpailuihin kuuluu perinteisesti avoimmuus – se on laji, jossa ei tunnusteta ajajien sukupuoli- tai koirien roturajoja.

Rodun veteraanien, jotka ovat olleet mukana rodun alkuajoista asti, mielestä Pohjoismaiset siperianhusky-rekikoirat ovat maailman huipputasoa ja vastaavat rodun alkuperäistyyppiä.

Suomalaisten rekikoiralinjaisten siperianhusky-valjakoiden menestys esim. viimevuosien pitkissä etappikilpailuissa (Scandream, Pirena ym. ) kertovat rodun käyttöominaisuuksien säilyneen nykypäivään asti.

Miksi valita siperianhusky ?

– Ensiksi tietysti siksi, että ne ovat esteettisesti niin kauniita !

– Siperianhusky on ikivanha rekikoirarotu !

– Valjakossa tarvitaan hyviä johtajakoiria viemään valjakko ajajan toivomaansuuntaan avomaallakin.
Siperianhuskyt ovat luonnostaan helposti koulutettavia, sitkeitä ja luotettavia johtajakoiria vaikeissakin olosuhteissa. 

– Arktisen perintönsä ansiosta puhdasrotuinen siperianhusky käyttää ravintonsa erittäin hyvin hyväkseen, joten pitkillekkin vaelluksille lähdettäessä ei tarvita mukaan suuria ja painavia ruoka- ja juomamääriä.
Myös kilpailtaessa tämä on suuri etu.


– Siperianhuskyjen turkki on riittävän paksu ja niin lämmin, että se pärjää talvella ulkona kovissakin oloissa.
Myös tassut kestävät erilaisia olosuhteita erittäin hyvin.

– Siperianhuskyn luonne on mielyttävä, se on sosiaalinen ja niitä voi pitää monta koiraa yhdessä.

Isonkin valjakon kokoaminen on helppoa !

– Valitessasi siperianhuskyn tiedät mitä saat. Rodun vakaan jalostuskannan ansiosta voit ennakoida minkä näköisen ja luonteisen koiran saat.

– Valitsemalla rekisteröidyn siperianhuskyn voit osallistua myös virallisiin koiranäyttelyihin ja kokeisiin.

– Puhdasrotuisille pennuille on aina helpompaa löytää asialliset kodit.

– Käyttöön perustuva jalostus on pitänyt siperianhuskyn terveenä rotuna.

– Tyypillinen siperianhusky voi olla monen näköinen ja värinen, kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja. Kaikille on siis omansa !